24 Ekim 2015 Cumartesi

Aşure


Malzemeler
500gr aşurelik buğday
125gr nohut
125gr kuru fasülye
250gr fındık
250gr yer fıstığı
300gr kayısı
250gr kuru incir
250gr kuru üzüm
40gr kuş üzümü
8 adet karanfil
900gr toz şeker
1 fiske tuz

Süslemek İçin
toz tarçın
ceviz

Yapılışı
1. Bir gece önceden buğday, kuru fasülye ve nohut ayıklanarak yıkanır. Ayrı kaplara konularak üzerlerini 2-3 parmak geçecek kadar ılık su eklenir ve ertesi güne kadar dinlendirir.
2. Buğday beklediği sudan süzülerek büyük bir tencereye alınır. Üzerini biraz geçecek kadar su eklenerek kısık ateşte ağır ağır 1,5 saat kadar pişirilir. Bu sırada üzerinde köpük biriktikçe temizlenir ve suyu azaldıkça su ilave edilir. Aşurenin kıvamının iyi olması için ağır ateşte ve az su ile pişirilmesi önemlidir.
3. Buğday pişirilirken fasülye ve nohut da ayrı ayrı tencerelere alınarak kaynatılır.
4. Nohut piştikten sonra süzülerek kabukları soyulur.
5. Kuru incirler 4-6 parçaya doğranır. Üzerine su ilave edilerek bir taşım kaynatılır ve koyu renkli suyu dökülür. Bu işlem bir kez daha tekrarlanır ki aşurenin rengini karartmasın.
6. Kayısılar 4-6 parçaya doğranır.
7, Fındıklar ortadan ikiye bölünür.
8, Kuru üzüm ve kuş üzümü biraz suda dinlendirilerek yumuşatılır.
9. Buğday 1.5 saat kadar pişirildikten sonra içine fasülye, nohut, fındık ve yer fıstığı ilave edilir ve 30dk birlikte pişirilir.
10. 30 dakikanın sonunda karanfil, kuru kayısı, kaynatılıp süzülmüş kuru incir, suda dinlendirilmiş kuru üzüm ve kuş üzümü eklenerek 15dk kadar kaynatılır.
11. En son toz şeker eklenerek 10 dk daha kaynatılır.
12. Son adım olarak bir fiske tuz eklenir ve ocağın altı kapatılır.

Aşurenizin üzerini tarçın, ceviz veya nar ile süsleyebilirisiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder