25 Eylül 2016 Pazar

Domatesli Ekmekler


Malzemeler
1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
1 su bardağı su (oda sıcaklığında)
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
2 adet yumurta (birinin beyazı üzeirne sürülmek için ayrılacak)
1 paket toz maya
3 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
7-8 su bardağı un
3 çorba kaşığı domates tozu

Yapılışı
1. Süt, su, ayçiçek yağı, yumurta, tuz, toz şeker ve toz maya derin bir kaba konularak maya eriyinceye kadar karıştırılır ve 10 dakika dinlendirilir.
2. Un ve domates tozu eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur (bu ölçüler 7-8 bardak arası un kaldırıyor).


3. Yoğurulan hamur derin bir kabın içerisine alınarak üzeri streç film ile iyice kapatılır ve 1 saat mayalanması için bekletilir.


4. 1 saat sonunda mayalanarak kabaran hamur tekrar yoğurularak içerisinde biriken gaz dışarı atılır. Böylece ekmeklerin maya kokması önlenmiş olur.
5. Hamur 16 eşit parçaya ayrılarak istenilen şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilerek yarım saat daha tepsi mayalanması için dinlendirilir.
6. 1 yumurtanın beyazı 2 tatlı kaşığı su ve bir tutam tuz ile karıştırılarak ekmeklerin üzerine sürülür. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir.


6 Mart 2016 Pazar

Kakaolu Fındık Kreması



Malzemeler
1 su bardağı kabuksuz fındık
3 tatlı kaşığı kakao
4 tatlı kaşığı pudra şekeri
1/2 paket süt kreması

Yapılışı
1. Fındıklar mutfak robotunda çekilir ve bir karıştırma kabına alınır.
2 Üzerine kakao ve pudra şekeri ilave edilerek iyice karıştırılır. (Damak tadınıza göre kakao ve pudra şekeri miktarını arttırıp azaltabilirsiniz)
3. En son yarım paket süt kreması eklenerek iyice karıştırılır ve bir kavanoza veya kapaklı bir kaseye alınarak servise hazır hale getirilir.

Not: İçerisinde süt kreması bulunduğundan bozulmaması için buzdolabında saklanmalıdır.

23 Şubat 2016 Salı

Elmalı Kurabiye


Malzemeler
250gr margarin (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı yoğurt
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudra şekeri

İçi için;
3 adet orta boy elma
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı ceviz içi

Yapılışı
1. Elmaların kabukları soyulur, çekirdekleri ayıklanır rendelenir.
2. Yapışmaz bir tavada elma rendesi, toz şeker ve tarçın elmalar suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirilir.
3. Ceviz içleri bir doğrama tahtası üzerine alınarak büyük bir bıçak ile rastgele irice doğranır.
4. Hamur için margarin, yoğurt, un, kabartma tozu ve pudra şekeri iyice yoğurulur.
5. Hamur bir merdane ile yaklaşık 3mm kalınlığında açılır ve yuvarlak bir kalıp veya su bardağı ile kesilerek yuvarlak parçalar çıkarılır.
6. Her bir yuvarlağın ortasına elmalı içten konularak iki kenarından ortasına doğru kapatılır.
7. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizilerek önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında hafifçe pembeleşene kadar yaklaşık 30dk pişirilir.
8. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

13 Aralık 2015 Pazar

Limonlu Revani


Malzemeler
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı irmik
2 su bardağı un
2 çorba kaşığı mavi haşhaş
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya

Şerbeti İçin;
4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1 limon suyu

Yapılışı
1. Şerbet için 4 su bardağı toz şeker ve 5 su bardağı su bir tencereye konularak orta ateşte kaynatılır. Kıvamı yoğunlaşınca limon suyu da eklenerek 5dk daha kaynatılır ve altı kapatılarak soğumaya bırakılır.
2. 4 adet yumurta ve 1 su bardağı toz şeker köpürene kadar çırpılır. Daha sonra içerisine 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı ayçiçek yağı eklenerek iyice karıştırılır.
3. Kalan tüm malzemeler eklenerek homojen bir karışım haline gelene kadar çırğılır.
4. Hamur karışımı hafifçe yağlanmış bir borcama dökülerek önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında 30dk kadar pişirilir.
5. Fırından çıkarılan kek dilimlendikten sonra, kek sıcakken üzerine ılık şerbet dökülür ve önce oda ısısında sonra buzdolabında soğutularak servis edilir.

29 Ekim 2015 Perşembe

Kalbura Bastı



Malzemeler
2 su bardağı un
125gr tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
İçi için 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz

Şerbeti
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/2 limon suyu

Yapılışı
1. Oda sıcaklığındaki margarin, yumurta ve ayçiçek yağı derin bir kapta iyice karıştırılır.
2. Un, toz şeker ve kabartma tozu eklenerek iyice yoğurulur ve yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur haline getirilir.
3. 12 eşit parçaya bölünen hamur elde açılarak ortasına bolca ceviz konulduktan sonra oval şekilde kapatılır.
4. Hamuru kapattıktan sonra üst yüzeyi rendeye bastırılarak veya tepsiye dizdikten sonra çatal ile çizilerek şekil verilebilir.
5. Borcama dizilen hamurlar önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 45-50dk üzeri kızarana kadar pişirilir.
6. Şerbeti için şeker ve su küçük bir tencereye alınarak kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte 20dk kadar pişirilir. Yarım limon suyu eklendikten sonra 5dk daha kaynatılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
7. Fırından alınan kalbura bastılar sıcakken üzerlerine ılık şerbet gezdirilir ve şerbetini iyice çekip soğumaları için bir saat kadar dinlendirilir.

Patates Böreği



Malzemeler
3 orta boy patates
1 orta boy kuru soğan
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı un
3 yumurta
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
1 paket kabartma tozu
tuz, karabiber, kırmızı toz biber
(maydanoz, yeşil soğan ve dereotu da eklenebilir)

Yapılışı
1. Patates ve soğanların kabukları soyularak rendenin kalın tarafı ile rendelenir.
2. Diğer tüm malzemeler eklenerek bir spatula yardımı ile iyice karıştırılır. Bu aşamada arzu ederseniz doğranmış maydanoz, taze soğan veya dereotu da ekleyebilirsiniz.
3. Yağlanmış bir fırın kabına dökülerek üzeri düzeltilir ve önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kabarıp üzeri kızarana kadar 40dk kadar pişirilir. İçinde kabartma tozu olduğu için pişme aşamasında fırının kapağı açılmamalıdır.

Patates böreğini et, tavuk, balık yemeklerinin yanında veya beş çayında ikram edebilirsiniz.

Fırınlanmış Domates Çorbası



Malzemeler
4 adet orta boy domates
1 adet orta boy soğan
4 diş sarımsak
zeytinyağı
tuz
karabiber
fesleğen

Yapılışı
1. Domatesler yıkanarak ortadan ikiye kesilir, sap kısımları temizlenir ve ısıya dayanıklı derin bir fırın kabına yerleştirilir.
2. Soğanın kabukları soyularak sekize bölünür ve domateslerin aralarına yerleştirilir.
3. Kabukları soyulmuş sarımsaklar bütün olarak eklenir.
4. Malzemelerin üzerine 3 çorba kaşığı kadar zeytinyağı gezdirilir.
5. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı fesleğen serpilerek 200 dereceye ısıtılmış fırında domatesler iyice yumuşayıp suyunu salana kadar 30dk kadar pişirilir.
6. Fırından çıkarıldıktan sonra soğan ve sarımsaklar kaptan alınır.
7. Yumuşamış olan domateslerin kabukları üzerlerinden temizlenir ve aromalanmış olan suyu ile birlikte bir çorba tenceresine alınır.
8. Tencerenin içinde blender'dan geçirilerek pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır.
9. Üzerine 1 litre kaynamış su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.