25 Eylül 2016 Pazar

Domatesli Ekmekler


Malzemeler
1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
1 su bardağı su (oda sıcaklığında)
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
2 adet yumurta (birinin beyazı üzeirne sürülmek için ayrılacak)
1 paket toz maya
3 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
7-8 su bardağı un
3 çorba kaşığı domates tozu

Yapılışı
1. Süt, su, ayçiçek yağı, yumurta, tuz, toz şeker ve toz maya derin bir kaba konularak maya eriyinceye kadar karıştırılır ve 10 dakika dinlendirilir.
2. Un ve domates tozu eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur (bu ölçüler 7-8 bardak arası un kaldırıyor).


3. Yoğurulan hamur derin bir kabın içerisine alınarak üzeri streç film ile iyice kapatılır ve 1 saat mayalanması için bekletilir.


4. 1 saat sonunda mayalanarak kabaran hamur tekrar yoğurularak içerisinde biriken gaz dışarı atılır. Böylece ekmeklerin maya kokması önlenmiş olur.
5. Hamur 16 eşit parçaya ayrılarak istenilen şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilerek yarım saat daha tepsi mayalanması için dinlendirilir.
6. 1 yumurtanın beyazı 2 tatlı kaşığı su ve bir tutam tuz ile karıştırılarak ekmeklerin üzerine sürülür. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir.


6 Mart 2016 Pazar

Kakaolu Fındık Kreması



Malzemeler
1 su bardağı kabuksuz fındık
3 tatlı kaşığı kakao
4 tatlı kaşığı pudra şekeri
1/2 paket süt kreması

Yapılışı
1. Fındıklar mutfak robotunda çekilir ve bir karıştırma kabına alınır.
2 Üzerine kakao ve pudra şekeri ilave edilerek iyice karıştırılır. (Damak tadınıza göre kakao ve pudra şekeri miktarını arttırıp azaltabilirsiniz)
3. En son yarım paket süt kreması eklenerek iyice karıştırılır ve bir kavanoza veya kapaklı bir kaseye alınarak servise hazır hale getirilir.

Not: İçerisinde süt kreması bulunduğundan bozulmaması için buzdolabında saklanmalıdır.

23 Şubat 2016 Salı

Elmalı Kurabiye


Malzemeler
250gr margarin (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı yoğurt
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudra şekeri

İçi için;
3 adet orta boy elma
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı ceviz içi

Yapılışı
1. Elmaların kabukları soyulur, çekirdekleri ayıklanır rendelenir.
2. Yapışmaz bir tavada elma rendesi, toz şeker ve tarçın elmalar suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak pişirilir.
3. Ceviz içleri bir doğrama tahtası üzerine alınarak büyük bir bıçak ile rastgele irice doğranır.
4. Hamur için margarin, yoğurt, un, kabartma tozu ve pudra şekeri iyice yoğurulur.
5. Hamur bir merdane ile yaklaşık 3mm kalınlığında açılır ve yuvarlak bir kalıp veya su bardağı ile kesilerek yuvarlak parçalar çıkarılır.
6. Her bir yuvarlağın ortasına elmalı içten konularak iki kenarından ortasına doğru kapatılır.
7. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizilerek önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında hafifçe pembeleşene kadar yaklaşık 30dk pişirilir.
8. Fırından çıkarıldıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.