29 Ekim 2015 Perşembe

Kalbura Bastı



Malzemeler
2 su bardağı un
125gr tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
İçi için 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz

Şerbeti
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/2 limon suyu

Yapılışı
1. Oda sıcaklığındaki margarin, yumurta ve ayçiçek yağı derin bir kapta iyice karıştırılır.
2. Un, toz şeker ve kabartma tozu eklenerek iyice yoğurulur ve yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur haline getirilir.
3. 12 eşit parçaya bölünen hamur elde açılarak ortasına bolca ceviz konulduktan sonra oval şekilde kapatılır.
4. Hamuru kapattıktan sonra üst yüzeyi rendeye bastırılarak veya tepsiye dizdikten sonra çatal ile çizilerek şekil verilebilir.
5. Borcama dizilen hamurlar önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 45-50dk üzeri kızarana kadar pişirilir.
6. Şerbeti için şeker ve su küçük bir tencereye alınarak kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte 20dk kadar pişirilir. Yarım limon suyu eklendikten sonra 5dk daha kaynatılır ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
7. Fırından alınan kalbura bastılar sıcakken üzerlerine ılık şerbet gezdirilir ve şerbetini iyice çekip soğumaları için bir saat kadar dinlendirilir.

Patates Böreği



Malzemeler
3 orta boy patates
1 orta boy kuru soğan
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı un
3 yumurta
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
1 paket kabartma tozu
tuz, karabiber, kırmızı toz biber
(maydanoz, yeşil soğan ve dereotu da eklenebilir)

Yapılışı
1. Patates ve soğanların kabukları soyularak rendenin kalın tarafı ile rendelenir.
2. Diğer tüm malzemeler eklenerek bir spatula yardımı ile iyice karıştırılır. Bu aşamada arzu ederseniz doğranmış maydanoz, taze soğan veya dereotu da ekleyebilirsiniz.
3. Yağlanmış bir fırın kabına dökülerek üzeri düzeltilir ve önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kabarıp üzeri kızarana kadar 40dk kadar pişirilir. İçinde kabartma tozu olduğu için pişme aşamasında fırının kapağı açılmamalıdır.

Patates böreğini et, tavuk, balık yemeklerinin yanında veya beş çayında ikram edebilirsiniz.

Fırınlanmış Domates Çorbası



Malzemeler
4 adet orta boy domates
1 adet orta boy soğan
4 diş sarımsak
zeytinyağı
tuz
karabiber
fesleğen

Yapılışı
1. Domatesler yıkanarak ortadan ikiye kesilir, sap kısımları temizlenir ve ısıya dayanıklı derin bir fırın kabına yerleştirilir.
2. Soğanın kabukları soyularak sekize bölünür ve domateslerin aralarına yerleştirilir.
3. Kabukları soyulmuş sarımsaklar bütün olarak eklenir.
4. Malzemelerin üzerine 3 çorba kaşığı kadar zeytinyağı gezdirilir.
5. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı fesleğen serpilerek 200 dereceye ısıtılmış fırında domatesler iyice yumuşayıp suyunu salana kadar 30dk kadar pişirilir.
6. Fırından çıkarıldıktan sonra soğan ve sarımsaklar kaptan alınır.
7. Yumuşamış olan domateslerin kabukları üzerlerinden temizlenir ve aromalanmış olan suyu ile birlikte bir çorba tenceresine alınır.
8. Tencerenin içinde blender'dan geçirilerek pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır.
9. Üzerine 1 litre kaynamış su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.


24 Ekim 2015 Cumartesi

Aşure


Malzemeler
500gr aşurelik buğday
125gr nohut
125gr kuru fasülye
250gr fındık
250gr yer fıstığı
300gr kayısı
250gr kuru incir
250gr kuru üzüm
40gr kuş üzümü
8 adet karanfil
900gr toz şeker
1 fiske tuz

Süslemek İçin
toz tarçın
ceviz

Yapılışı
1. Bir gece önceden buğday, kuru fasülye ve nohut ayıklanarak yıkanır. Ayrı kaplara konularak üzerlerini 2-3 parmak geçecek kadar ılık su eklenir ve ertesi güne kadar dinlendirir.
2. Buğday beklediği sudan süzülerek büyük bir tencereye alınır. Üzerini biraz geçecek kadar su eklenerek kısık ateşte ağır ağır 1,5 saat kadar pişirilir. Bu sırada üzerinde köpük biriktikçe temizlenir ve suyu azaldıkça su ilave edilir. Aşurenin kıvamının iyi olması için ağır ateşte ve az su ile pişirilmesi önemlidir.
3. Buğday pişirilirken fasülye ve nohut da ayrı ayrı tencerelere alınarak kaynatılır.
4. Nohut piştikten sonra süzülerek kabukları soyulur.
5. Kuru incirler 4-6 parçaya doğranır. Üzerine su ilave edilerek bir taşım kaynatılır ve koyu renkli suyu dökülür. Bu işlem bir kez daha tekrarlanır ki aşurenin rengini karartmasın.
6. Kayısılar 4-6 parçaya doğranır.
7, Fındıklar ortadan ikiye bölünür.
8, Kuru üzüm ve kuş üzümü biraz suda dinlendirilerek yumuşatılır.
9. Buğday 1.5 saat kadar pişirildikten sonra içine fasülye, nohut, fındık ve yer fıstığı ilave edilir ve 30dk birlikte pişirilir.
10. 30 dakikanın sonunda karanfil, kuru kayısı, kaynatılıp süzülmüş kuru incir, suda dinlendirilmiş kuru üzüm ve kuş üzümü eklenerek 15dk kadar kaynatılır.
11. En son toz şeker eklenerek 10 dk daha kaynatılır.
12. Son adım olarak bir fiske tuz eklenir ve ocağın altı kapatılır.

Aşurenizin üzerini tarçın, ceviz veya nar ile süsleyebilirisiniz.

 

8 Ekim 2015 Perşembe

Mug Cake




Malzemeler
1 yumurta
1 çay bardağı süt
1.5 çay bardağı toz şeker
2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Yapılışı
1. Yumurta ve toz şeker mikserle köpürene kadar çırpılır.
2. Süt ilave edilerek 1 dakika daha çırpılır.
3. Un, kakao, vanilya ve toz şeker ilave edilerek tüm malzemeler iyi karışana kadar çırpılır.
4. Dört adet fincan tereyağı ile yağlanır ve kek hamuru fincanlara paylaştırılır.
5. Fincanlar bir tencerenin içine yerleştirilir. Tencerenin içine fincanların yarısına gelecek kadar oda sıcaklığında su konulur.
6. Tencere ocağa konularak su kaynayana kadar kapağı açık ve harlı ateşte, kaynadıktan sonra ise kapağı kapatılarak 20 dakika daha kısık ateşte pişirilir.
7. 20dk sonunda ateşten alınır ve üzerine kağıt havlu örtülerek 15 dk dinlendirilir.