25 Eylül 2016 Pazar

Domatesli Ekmekler


Malzemeler
1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
1 su bardağı su (oda sıcaklığında)
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
2 adet yumurta (birinin beyazı üzeirne sürülmek için ayrılacak)
1 paket toz maya
3 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
7-8 su bardağı un
3 çorba kaşığı domates tozu

Yapılışı
1. Süt, su, ayçiçek yağı, yumurta, tuz, toz şeker ve toz maya derin bir kaba konularak maya eriyinceye kadar karıştırılır ve 10 dakika dinlendirilir.
2. Un ve domates tozu eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur (bu ölçüler 7-8 bardak arası un kaldırıyor).


3. Yoğurulan hamur derin bir kabın içerisine alınarak üzeri streç film ile iyice kapatılır ve 1 saat mayalanması için bekletilir.


4. 1 saat sonunda mayalanarak kabaran hamur tekrar yoğurularak içerisinde biriken gaz dışarı atılır. Böylece ekmeklerin maya kokması önlenmiş olur.
5. Hamur 16 eşit parçaya ayrılarak istenilen şekil verilir. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilerek yarım saat daha tepsi mayalanması için dinlendirilir.
6. 1 yumurtanın beyazı 2 tatlı kaşığı su ve bir tutam tuz ile karıştırılarak ekmeklerin üzerine sürülür. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder